Een maand voor de plaatsing van het kind wordt met de ouders een intakegesprek gehouden door zowel de leidinggevende van de locatie als de pedagogisch medewerker. Tijdens dit gesprek wordt een datum afgesproken voor de eerste wendag. Deze dag kan ook voor de plaatsingsdatum gepland worden.
Totaal zijn er 2 wen momenten:
Buiten zijn en buiten spelen vinden de meeste kinderen heerlijk. Het biedt mogelijkheden aan kinderen om te rennen, roepen, fietsen, etc. Ons beleid is erop gericht dat kinderen zo veel mogelijk buiten komen. Wij vinden dat buitenspelen bij het dagelijks programma hoort en niet alleen gekoppeld moet worden aan mooi weer.
Kinderen hebben de drang dingen te ontdekken, hun wereld te vergroten. Een kind dat ergens vanaf wil springen, leert de afstand in te schatten en spelenderwijs met risico´s om te gaan. Buiten spelen is niet alleen goed voor de motorische, maar ook voor de cognitieve en sociale ontwikkeling. Daarnaast is buiten spelen van belang voor de mentale ontwikkeling van kinderen. Afstanden inschatten, eigen grenzen bepalen bij het boompje klimmen of over muurtjes lopen; allemaal vaardigheden die het hele leven van pas kunnen komen. Maar ook de verschillende seizoenen ervaren met regen, sneeuw en een lekker zonnetje. De verschillen zien tussen de bomen in de zomer en de winter en het verschil in de geur van bloemen opmerken.
Kinderen brengen tegenwoordig veel tijd binnen door (computer en televisie). Hierdoor zijn er steeds meer kinderen in Nederland met overgewicht. Buiten bewegen is belangrijk voor een goede gezondheid. De buitenruimte bij Kinderopvang Het Zaans stationnetje is ingericht voor, en afgestemd op, alle leeftijdsgroepen. Zo kunnen de kinderen elkaar ontmoeten om samen te spelen, samen met de pedagogisch medewerkers buiten te zijn, etc. Het buiten spelen voorziet in verschillende (individuele) behoeften, zoals bijvoorbeeld ontdekken, hangen, terugtrekken, creatieve en motorische activiteiten.
Buiten kunnen er allerlei dingen gedaan worden. De natuur in, samen een moestuintje maken en zien hoe de planten groeien. Maar ook een uitstapje naar de kinderboerderij of lekker met elkaar spelen in de zandbak. Bij buiten spelen hoort nat en vies worden. Dus kleren die tegen een stootje kunnen en smerig mogen worden horen daar bij, net als regenlaarzen.
Wij, volwassenen zijn ontzettend product- en resultaatgericht. Een volwassene zal geen gaten in de tuin graven om te ervaren hoe dit is of een stift pakken om te kijken wat er gebeurt als je die met de punt hard op een papier duwt. Volwassenen zijn doelgericht, een gat graaf je alleen als je erin iets wilt planten.
Voor kinderen is alles wat zij doen nieuw, zij leren de wereld kennen door herhaling, door op onderzoek uit te gaan en te experimenteren met materialen.
Wij streven er niet naar om de kinderen de ontdekte wereld te geven, maar wij steven naar de optie hen zelf op ontdekkingstocht te laten gaan. We willen dat ze in die ontdekkingstocht kennis maken met 100 talen. Dit doen de medewerkers van Kinderdagverblijf ’t Zaans Stationnetje door verschillende materialen aan te bieden, die aansluiten bij de belevingswereld en ontwikkeling van de kinderen.
Er worden knutsel-, beweeg- en spel- activiteiten aangeboden. Kinderen worden op het kinderdagverblijf uitgedaagd en gestimuleerd om hun talenten te ontwikkelen. Kinderen moeten zelf de keuze maken of zij wel of niet meedoen aan een activiteit. Een knutselactiviteit hoeft niet altijd uit te lopen op een product. Het gaat meer om het experimenteren en ontdekken van de materialen (proces) dan het uiteindelijke gewilde resultaat. Het eindresultaat mag misschien voor ons als volwassenen niet logisch zijn maar voor een kind is zijn gemaakte zon een zon.