Dagritme

In het dagelijks handelen, laten de medewerkers van Kinderdagverblijf ’t Zaans stationnetje zich zoveel mogelijk leiden door de individuele behoeften en wensen van de kinderen. In ons dagritme hebben we gekozen voor enkele vaste momenten, dit geeft rust en schept duidelijkheid voor de kinderen en medewerkers.

De globale dagindeling ziet er als volgt uit:

Tijdstip Activiteit
7.00u tot 9.30u..…. Binnenkomst:
Kinderen worden gebracht op de groep waar we samen verzamelen. Rond 08.00u splitsen we de groepen en gaan de oudere kinderen mee met hun leidster naar hun eigen groep.
9.30u tot 10.00u Samen de dag beginnen:
De kinderen komen aan tafel zitten. Hier word met het welkomstliedje `goede morgen Jan fijn dat je er bent `een start gemaakt aan de dag en kunnen de kinderen zien wie er die dag zijn. Er wordt gezamenlijk gezongen, een verhaal voorgelezen of met elkaar gesproken over de dag die gaat komen.Op elke groep wordt er gezamenlijk ontbeten met de kinderen, wat bestaat uit: een kopje thee, ontbijtkoek en crackers met diversen aan beleg.
10.00u Verschoon ronde:
De kinderen krijgen een schone luier. Er is ook aandacht voor zindelijkheidstraining. Kinderen kunnen op het toilet oefenen. Kinderen die al zindelijk zijn gaan zoveel mogelijk zelfstandig naar het toilet.
10.15u Activiteiten:
Start van de activiteiten of vrij spel binnen/buiten.Wanneer er activiteiten aangeboden worden door de medewerkers van de groep zijn kinderen vrij om hieraan deel te nemen.
11.15u Klaar maken voor het warme eten en slaap moment
De kinderen krijgen een schone luier. Er is ook aandacht voor zindelijkheidstraining. Ook worden de kinderen daarna omgekleed zodat zij klaar zijn om na het eten naar bed te gaan.
11.30u tot 12.00u De warme maaltijd:
De kinderen komen aan tafel zitten. Er wordt gezamenlijk gezongen, een verhaal voorgelezen of met elkaar gesproken over de belevenissen van die ochtend.Op iedere groep wordt er gezamenlijk warme maaltijd gegeten. We proberen zoveel mogelijk zelf te eten met een (plastic) lepel of vork.  Tijdens het eten is er de ruimte om met elkaar te praten over de dag en alle belevenissen van de kinderen en de medewerkers.
12.00u Slapen of rusten :
Kinderen die naar bed gaan om te slapen, worden nu gezamenlijk naar bed gebracht. Alle andere kinderen krijgen rond deze tijd een rustmoment aangeboden, waarbij er ruimte is voor een rustig muziekje, een boekje lezen, puzzelen en tekenen etc. De kinderen die een ochtend komen worden opgehaald, de kinderen die een middag komen worden gebracht. Dit haal en breng moment is tussen 12.00 u en 13.00 u.
15.00u tot 15.15u Terug op de groep:
De kinderen komen uit bed. De kinderen krijgen een schone luier en kleden zich aan. Er is ook aandacht voor zindelijkheidstraining. Kinderen mogen op  het toilet oefenen. Kinderen die al zindelijk zijn gaan zoveel mogelijk zelfstandig naar het toilet.
15.30u tot 16.00u Fruit eten:
De kinderen komen aan tafel zitten. Er wordt gezamenlijk melk gedronken en fruit gegeten. De kinderen krijgen een bakje met verschillende soorten fruit, zodat zij kennis kunnen maken met de fruit soorten.
16.00u Vrij spelen:
Ruimte voor activiteiten en vrij spel binnen of buiten.
16.45u Verschoonronde:
De kinderen krijgen een schone luier. Er is ook aandacht voor zindelijkheidstraining. Kinderen mogen op het toilet oefenen. Kinderen die al zindelijk zijn gaan zoveel mogelijk zelfstandig naar het toilet.
17.00u tot 18.00u Vrij spelen:
Ruimte voor activiteiten en vrij spel binnen of buiten.
17.00u tot
18.00u
Ophalen:
De kinderen worden opgehaald. Ouders ontvangen een overdracht.

[ff id=”1″]